لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl
maaf ye diatas kelewatan memasukkan resepi ini.
byk keje nk kena siapkan sbb lepas raya naziran nak dtg opis.
hehehe... br nak wat keje kan. kalo x melepak jer.
sape cakap??? hahahhaa
ok la pd yg mintak sila la salin yer...
APAM PISANG – CIK MAT GEBU
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
Beberapa titi esen pisang
2 biji telur gred B
100 ml minyak jagung (mat guna minyak canola)
1/4 cawan gula perang @ soft brown sugar
150 gram pisang emas
1/2 camca teh soda bicarbonate
Secubit garam
Kelapa parut + secubit gram, gaul rata
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Lensser acuan apam dengan sedikit minyak. Ketepikan. Lecek pisang bersama soda bicarbonate dan secubit garam hingga lumat. Ketepikan.
2. Pukul gula perang, telur dan minyak hingga sebati dan berkrim. Masukkan pisang lecek dan esen pisang, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
3. Sudukan 3/4 penuh dalam acuan apam dan kukus 15 minit hingga apam masak. Hidangkan bersama kelapa parut tadi. Selamat mencuba untuk semua...
pergghhhh meleleh air liur tgk resepi nih....
ReplyDeleteletak kelapa parut muda, makkkk ai... nyummyyyy
erm..nnti lepas raya boleh buat...
ReplyDeletelia~ x abis2 leleh liur. try la buat sekali sekala... :)
ReplyDelete~ana~ bole aje kalo nk buat time raya. lain dr yg lain ckit... :)
selamat hari raya
ReplyDeleteakan ku cuba resepimu itu :)
ReplyDeleteSalam Aidilfitri
mohon maaf andai terkasar bahasa dan keterlanjuran kata
drpda tinie sekeluarga
gmbr apam pisang x de ke??
ReplyDeletewaty, i dh gantung apron,hahahah,tp blh refer klu tibe2 dpt 'nur' nanti nk buat ;p
ReplyDelete